Bobkový list

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 1. 12. 2010, 14:21; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Bobkový list

Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného (Laurus nobilis).

Obsah

Využití v kuchyni

Je hojně používán do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny. Ve Střední Americe se podobně používá místní bylina zvaná laurel (Litsea Sp.), která má tenčí listy a jemnější aroma.

Působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru. Jako doplněk léčby diabetiků. Pije se „čaj“, který uděláme ze dvou bobkových listů. Zalejeme je vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat (1/4 l hrníček). Pijeme třikrát denně.

Je známý i recept na ochucení anglického mléčného pudingu, kde se před zapečením naaranžuje čerstvý list.

Jiné využití

  • Vavřínový olej se používá v parfémech a při výrobě vavřínového rumu.
  • Má nezaměnitelné místo v bouquet garni čili kytičce bylinek.

Původ

Pravděpodobně malá Asie; dnes je vavřín pěstován v celém středomoří. Jedním z největších producentů je Turecko.

Literatura

  • Reklamní noviny Kaufland č.4/2008, článek převzatý z knihy Bylinky v kuchyni nakl.Slovart