Hřib dubový

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 5. 12. 2010, 02:25; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Hřib dubový (Boletus reticulatus) je jedna z nejoblíbenějších a nejhledanějších hřibovitých hub.

Obsah

Synonyma

  • Boletus reticulatus SCHAERR.ex BOND.
  • Boletus atkinsoni PECK.
  • Boletus edulis ssp. reticulatus (SCHAEFF. ex BOND.) KONR. et MAUBL. (podle ČSN)

Taxonomie

Alternativní názvy

  • lidové

Vzhled

Detail síťky na třeni

Klobouk je masitý, široký 50-250(400) mm, v mládí pravidelně vyklenutý, později rozložený, světle hnědý,někdy až bělavý, nelesklý. Rourky jsou vysoké 10-40 mm, v mládí bělavé, později jasně žluté až žlutozelené. Třeň je dlouhý 50-200 (300) mm a tlustý 20-80(120) mm, válcovitý a u mladých kusů často soudkovitý, většinou světle hnědý. Dužnina je bílá, neměnlivá. Chuť i vůně jsou příjemně hřibovité. Výtrusný prach je olivově hnědý. Výtrusy jsou velké 13-20 x 3,4-6 μm, vřetenovité, hladké, žlutavé.

Výskyt

Roste od května do listopadu, většinou po vydatných deštích. Byly ovšem zaznamenány případy nálezu této houby v prosinci i v lednu, kdy plodnice byly již zmrzlé. Vyskytuje se v listnatých lesích pod duby, buky, ale je možné jej také nalézt v lese březovém, nebo pod lípami. Roste spíše v nížinách. Při teplém počasí poměrně snadno červiví.

Nejčastější záměny

Mladé plodnice mohou nezkušení houbaři snadno zaměnit s nejedlým Hřibem žlučníkem u kterého sice postiženému nehrozí smrtelná otrava, ale spíše houbaři pro svou nesnesitelnou hořkou chuť zkazí celé houbové jídlo. Nejlépe se o pravosti Hřibu dubového přesvědčíme ochutnávkou na špičku jazyku. V případě, že ucítíme palčivě hořkou chuť jedná se o hřib žlučník. U velkých plodnic je rozdíl patrnější hlavně v zabarvení rourek klobouku. Hřib dubový je má žluté, ale hřib žlučník narůžovělé.

Využití

Jedná se o velice chutnou houbu, vhodnou pro všechny druhy úprav a konzervací.

Literatura

  • SMOTLACHA, Miroslav; ERHART, Josef; ERHARTOVÁ, Marie. Houbařský atlas : 180 druhů jedlých a nejjedovatějších hub : 100 osvědčených kuchařských receptů. Brno : Trojan, 1999. ISBN 80-85249-28-6. S. 2.  
  • Miroslav Smotlacha, Jiří Malý: Smotlachův atlas hub, Ottovo nakladatelství 1999, ISBN 80-7181-311-7

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Hřib dubový