Salmonelóza

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 22. 8. 2013, 13:01; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Soubor:Roast beef.jpg
Nedostatečně připravené maso může být zdrojem salmonel

Salmonelóza je označení pro průjmová bakteriální onemocnění způsobovaná netyfoidními bakteriemi rodu Salmonella (těmi, které nezpůsobují tyfus, tedy S. typhi). Jedná se o bakteriální gastroenteritidu, nejčastějším původcem je v střední Evropě Salmonella enteritidis.[1]

Epidemiologie

Jedná se o velmi hojné onemocnění, kterým například v USA ročně onemocní až 1,4 milionu osob (hlášen je však pouze zlomek případů) a způsobí tam až 600 úmrtí.[2] V ČR je ročně hlášeno několik desítek tisíc případů (např. r. 2006 – 25102 případů),[3] ale počet hlášených případů se za posledních deset let silně snížil.[4] Přenáší se obvykle alimentárně, konkrétně nakaženou potravou nebo kontaminovanou vodou, u dětí také fekál-orálně. Salmonelly se mohou množit prakticky v každé potravině, pokud má přiměřenou teplotu, vlhkost a pH. Pasterizace je zabíjí. Často onemocnění u lidí propuká po konzumaci nedostatečně opracovaného masa a vajec, případně výrobků obsahujících tyto suroviny.[1]

Průběh

Inkubační doba je 6-48 hodin.[2] Projevují se zejména průjmy - někdy i 20-30x denně s kolikovitými bolestmi, často též zvracením, horečkou a bolestmi hlavy. Taktéž se může následně dostavit dehydratace. Průjmy trvají v závislosti na formě salmonelózy, stejně tak horečky. Při léčbě není vhodné podávat antibiotika. Doporučuje se hodně pít, jíst lehké potraviny (banány – obsahují draslík, rýže, později přidávat mléčné výrobky). Dále se může podávat živočišné uhlí, Endiaron, tablety Santax, pro děti je vhodné aplikovat formou sáčků Santax anebo také obsah WHO roztoku. Ošetřovací doba je cca 7-14 dní,[2] poté příznaky samy odezní. U některých lidí může salmonelóza přetrvávat ve žlučových cestách. Při dlouhodobé nákaze salmonelózou se nemoc může stát chronickou a způsobit poškození jater, ledvin a podobně.

Reference

  1. 1,0 1,1 Státní zemědělská a potravinářská inspekce; Mikrobiální původci alimentárních onemocnění [online]. . Dostupné online.  
  2. 2,0 2,1 2,2 MURRAY, Patrick R.; ROSENTHAL, Ken S.; PFALLER, Michael A.. Medical Microbiology, Fifth edition. [s.l.] : Elsevier, 2005.  
  3. Medical.tym.cz - salmonelóza [online]. . Dostupné online.  
  4. Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 1999-2008 - absolutně [online]. SZU - Epidat. Dostupné online.