Pektin

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 28. 3. 2011, 11:49; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Soubor:Pectineketen.png
Příklad řetězce pektinu

Pektin je lineární polysacharid kyseliny galakturonové (či spíše její vápenato–hořečnaté soli), jenž se podílí na stavbě některých rostlinných pletiv. Je to silný želírovací prostředek, získaný ze slupek citrusových plodů a poté upraven cukry a solemi. Je určen především pro cukrářskou výrobu. (např.: k výrobě želatin, bonbónů, marmelád) Používá se jako zahušťovadlo.

Obsah

Dělení

Pektinů existuje mnoho druhů. Vlastní pektiny jsou lineární makromolekulární koloidy složené z z molekul kyseliny D-galaktouronové. Dále se podle stupně esterifikace této kyseliny dělí na:

  • Neutrální pektiny - mají všechny skupiny esterifikovány methanolem.
  • Pektinové kyseliny - esterifikace je nulová.

Vlastnosti

Pektiny jsou buď nerozpustné ve vodě (tzv. protopektiny), nebo účinkem kyselin či protopektináz i rozpustné. Jsou schopné na sebe vázat vodu, čímž se výrazně podílí na hospodaření buněk s vodou. Mají význam při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné. Stejný proces se uplatňuje i při opadávání listů a plodů či v průmyslu při máčení lnu.[1]

Výskyt

Pektin se vyskytuje v buněčné šťávě ovocných plodů, v hlízách, lodyhách, ale i ve střední lamele buněčné stěny.[1]

Reference

  1. 1,0 1,1 NOVÁČEK, František. Fytochemické základy botaniky. Olomouc : Fontána. ISBN 978-80-7336-457-1.