V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Bedla vysoká

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 4. 12. 2013, 10:22; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Bedla vysoká (Macrolepiota procera, někdy také Lepiota procera) je jedlá a velmi chutná stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovité. Pro svou relativně malou možnost záměny za jedovatou houbu je vhodná ke sběru a kulinářskému užití. K požívání je vhodný především klobouk, třeň je tuhý.

Obsah

Popis

Klobouk má v průměru 10 - 25 cm, v mládí uzavřený, vejčitého tvaru. Později dostává kuželovitý až plochý tvar. Uprostřed je tmavý hladký hrbolek. Pokryt je velkými hnědými šupinami.

Třeň je válcovitý, lehce vylomitelný, v mládí uvnitř vatovitý, posléze dutý.

Dužnina je v klobouku měkká, ve třeni vláknitá až tuhá. Vůně je jemná, chuť lehce oříšková.

Výskyt

Bedla vysoká roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, převážně na prosvětlených okrajích a mýtinách.

Kulinářství

Příprava smažením

Bedla vysoká je vynikající jedlá houba, zvláště se hodí k obalování a smažení (jako řízky), je však použitelná i k běžné přípravě dušením nebo k sušení. Třeně jsou však poněkud tuhé.[1] V Česku je známý chutný recept bedly na kmíně.[2]

Reference

  1. Ewald Gerhardt: HOUBY
  2. Labuznik.com - bedly na kmíně


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Bedla vysoká