Kyselina jodičná
Z Multimediaexpo.cz
Kyselina jodičná je bílá krystalická látka velmi dobře rozpustná ve vodě na bezbarvý až slabě nažloutlý roztok.
Patří mezi středně silné kyseliny (1% roztok má pH = 3).
Její soli se nazývají jodičnany, nejvýznamnější je jodičnan draselný
Příprava
1. Oxidací jódu kyselinou dusičnou:
- 3I2 + 10HNO3 → 6HIO3 + 10NO + 2H2O
2. Oxidací jódu chlórem ve vodném roztoku:
- I2 + 5Cl2 + 6H2O → 2HIO3 + 10HCl
V roztoku oxiduje redukční činidla za vzniku jódu. Kyselina jodičná tvoří dva typy solí, a to jodičnany (MIO3) a hydrogenjodičnany (MIO3.H IO3 a MIO3.2H IO3). Jodičnany jsou stálejší než chlorečnany a bromičnany, ale jsou také oxidačními činidly. Připravujeme je oxidací jodidů v zásaditém roztoku nebo rozpouštěním jódu v alkalických louzích.
Literatura
- VOHLÍDAL, JIŘÍ; ŠTULÍK, KAREL; JULÁK, ALOIS. Chemické a analytické tabulky. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-855-5.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |