Kyselina stearová

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 3. 5. 2011, 13:05; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Monovrstva kyseliny stearové

Kyselina stearová je jednou z mnoha organických (karboxylových) kyselin. Její vzorec je C17H35COOH. Je to vyšší mastná kyselina. To znamená, že její estery s glycerínem jsou složkami tuků.

Kyselina stearová je obsažena v přirozených tucích. Je bezbarvá. Její hustota je 941 kg/m3 a její molární hmotnost je 284,486 g/mol. Kyselina stearová je za normální teploty pevnou látkou, taje při 70,1 °C, vře při 358 °C. Její soli se nazývají stearany. Stearany se používají k výrobě mýdel a pracích prostředků. Kyselina stearová tvoří směs s kyselinou palmitovou. Tato směs se nazývá stearin. Je to látka podobná vosku a používá se k výrobě mýdla a svíček.Stearát draselný (draselná sůl/mýdlo stearinu) je používán jako účinný emulgátor při výrobě syntetického, zejména butadienstyrenového kaučuku (SBR, emulzní SBR, ESBR), zpravidla ve směsi s mýdly pryskyřičné kyseliny abietové (kalafunátů).