Chřest lékařský

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 8. 11. 2010, 10:59; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově též "špargl", je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité (Asparagaceae). V některých starších taxonomických systémech byl řazen do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.).

Obsah

Popis

Jedná se o vytrvalou, asi 40-150 cm vysokou, bylinu s krátkým dřevnatým oddenkem. Je to dvoudomá rostlina. Fotosyntetickou funkci přebírá hlavně stonek, tedy jeho části napodobující listy, zvané fylokladia, která vyrůstají ve svazečcích (nejčastěji po 4-15) v uzlinách, jsou čárkovitého tvaru, asi 0,5-1 mm široké. Pravé listy jsou velmi redukované, šupinovité, cca 3-4 mm dlouhé. Květy jsou jednotlivé nebo po 2 na krátkých článkovitých stopkách, samičí jsou o něco menší. Okvětí se skládá ze 6 okvětních lístků, ve 2 přeslenech, okvětní lístky jsou u samčích květů cca do 2/3 srostlé, jsou bílé až žlutozelené. Tyčinek je v samčích květech 6, ve 2 přeslenech. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je svrchní. Plodem je červená bobule, asi 6-8 mm v průměru.[1][2]

bobule

Rozšíření ve světě

Chřest lékařský roste přirozeně na většině území Evropy, na sever po Velkou Británii a jižní Skandinávii, na východ po střední Asii a jižní Sibiř.[3] Jako pěstovaný a zplanělý je však ledaskde v mírném pásu včetně Nového Zélandu a Severní Ameriky.[4]

Rozšíření v ČR

V ČR se přirozeně vyskytuje v teplejších oblastech, kde roste na suchých stráních a ve světlých křovinách od nížin po pahorkatiny. Je i pěstován a často zplaňuje.[2]

Použití

Mladé výhonky se používají jako zelenina.[5] Kromě toho se pěstuje i jako okrasná rostlina.

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v chřestu.[6]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
vodag/100 g91,4Na1vitamin C12
bílkovinyg/100 g2,9K260vitamin D0
tukyg/100 g0,6Ca27vitamin E1,16
cukryg/100 g1,9Mg13vitamin B60,09
celkový dusíkg/100 g0,47P72vitamin B120
vlákninag/100 g1,7Fe0,7karoten0,315
mastné kyselinyg/100 g0,4Cu0,08thiamin0,16
cholesterolg/100 g 0Zn0,7riboflavin0,06
energiekJ/100 g103Mn0,2niacin1,0

Reference

  1. Dostál J. (1989): Nová Květena ČSSR, vol. 2, Academia, Praha
  2. 2,0 2,1 Hrouda L. (2002): Asparagaceae Juss., in: Kubát K. et al. (eds.): Klíč ke květeně České republiky, Academia, Praha, p.: 744
  3. http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/asparaga/aspar/aspaoffv.jpg
  4. http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=200027573
  5. http://in.ihned.cz/c4-10021110-11000790-n00000_d-jeho-velicenstvo-chrest-prave-prichazi
  6. McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Asparagus officinalis
Zelenina

Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínskéhlávkovépekingské)