Žaludeční vřed
Z Multimediaexpo.cz
Žaludeční vřed (též peptický vřed nebo gastroduodenální vřed) je zánětlivé onemocnění žaludku, při němž je stěna žaludeční sliznice poškozena přímým působením kyseliny chlorovodíkové z žaludeční šťávy, pH se pohybuje kolem 1-2. Za normálních okolností je sliznice žaludku chráněna zejména vrstvou hlenu (mucinu). V případě poškození ochranné vrstvy ať již snížením tvorby mucinu nebo zvýšeným odstraňování mucinu, může dojít k poškození sliznice. Poškozeno je obvykle okrouhlé ložisko v průměru dosahujícím až několika centimetrů. Protože jako ochranný faktor se uplatňuje i uspořádání krevního toku (krev ve stěně žaludku je zásaditější než krev v tělě), objevují se nejčastěji léze v místech s nižším průtokem krve, tedy v malém ohbí (malé kurvatuře) žaludku. Příčiny jsou různé, patří mezi ně:
- infekce bakterií Helicobacter pylori, která narušuje ochrannou vrstvu sliznice
- polékové vředy - zejména nesteroidní protizánětlivé látky a glukokortikoidy
- vředy z akutního stresu (např. chirurgického výkonu) - cestou vyplavených glukokortikoidů
- nadměrná produkce některých hormonů - např. gastrinu při Zollinger-Ellisonově syndromu
Příznaky
Rizikové faktory
- kouření
- časté pití kávy a alkoholu
- časté užívání některých léků
- stres snižující přirozenou obranyschopnost organismu.
Literatura
- KREJČÍ, Ivona. Vředová choroba žaludku a duodena. Med Pro Praxi, 2007, roč. 4, čís. 2, s. 209-210. Dostupné online. ISSN 1803-5310.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |