Kyselina teichoová

Z Multimediaexpo.cz

Soubor:Teichonsäuren.png
Vzorec teichoové kyseliny z bakterií čeledi Micrococcaceae

Kyselina teichoová či též teikoová je označení pro polysacharidy složené z glycerolfosfátů či ribitolfosfátů navázaných přes fosfodiesterové vazby. Jsou hlavní součástí buněčné stěny mnohých bakterií.[1] Existuje množství teichoových kyselin, které se liší navázanými skupinami (cukry, aminokyselinami). Někdy se na jejich základě určuje sérotyp bakterií. Je syntetizována ze stavebních částic pomocí baktoprenolu, načež je vyloučena z buňky. Kyselina teichoová se tam obecně váže na peptidoglykan v buněčné stěně na jeho N-terminálním konci.[2]

Související články

Reference

  1. http://www.nlm.nih.gov/cgi/mesh/2008/MB_cgi?mode=&index=13145&field=all&HM=&II=&PA=&form=&input=
  2. MURRAY, Patrick R.; ROSENTHAL, Ken S.; PFALLER, Michael A.. Medical Microbiology, Fifth edition. [s.l.] : Elsevier, 2005. (anglicky)