V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Tymián obecný

Z Multimediaexpo.cz


Tymián obecný (Thymus vulgaris) je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o poddruh mateřídoušky obecné, pocházející ze Středomoří. Na rozdíl od mateřídoušky rostoucí divoce v našich polohách má dřevnatějící lodyhy.

Obsah

Popis

Jedná se o nízký polokeř vysoký 20–30 cm. Zespodu dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými čárkovitými listy. Tymián začíná kvést v květnu a kvete až do září. Po té, aby tymián nezvadl, ostříhají se odumřelé květy. Plody jsou čtyři vejcovité tvrdky.

Stanoviště

Roste na slunných, sušších a lehčích půdách.

Areál rozšíření

Původní areál se nacházel ve Středomoří, odtud se pěstování rozšířilo i do střední a východní Evropy, zde se však musí přezimující kultury chránit před zimou. Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní – citrónovou, pomerančovou – podle složení silice.

Použití

Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům.a povzbuzuje pri sexu Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika). Je to koření Španělska, Francie, Itálie, Řecka, ale i Albánie a Balkánu. Jeho nadužívání může způsobit tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání)

Obsahové látky

Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony)(luteolin), aromatické kyseliny, triterpenické kyseliny. typické silice: tymol, karvakrol- kultivary, které jich obsahují vysoké množství, se používají ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu nejčastěji, jde o hlavní účinné látky ve vyrobené droze; dále cineol, cymen, lanalool, bornylacetát..