Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Vaření
Z Multimediaexpo.cz
Vaření je činnost obecně nazývaná příprava jídla (resp. příprava pokrmů či příprava stravy). Příprava musí probíhat vždy tak, aby jídlo bylo vhodné ke konzumaci – tedy bylo po přípravě poživatelné. Jedná se o celou řadu různých metod, technik a technologií přípravy ve vzájemné kombinaci různých surovin a přísad tak, aby bylo dosaženo žádaného výsledku (kupř. smažení, dušení, pečení, restování, grilování, krájení, hnětení, krouhání, strouhání, míchání, ochutnávání, válení, řezání apod.).
K vaření jsou potřeba suroviny (obvykle se jedná o primární potraviny) a různé přísady a koření k dochucení základních surovin. Obvykle se postupuje podle předem daného návodu – receptury (kuchařský recept). Chuť výsledného pokrmu ovlivňují použité suroviny, způsob přípravy, použité koření a schopnosti osoby, která jídlo přípravuje. Osoba zabývající se přípravou jídla se nazývá kuchař, kuchařka, kuchtík, kuchtička nebo (zejména v lepších restauracích a hotelích) i šéfkuchař.
Různé způsoby přípravy pokrmů používané po celém světě ovlivňuje dostupnost surovin, stravovací zvyky, estetické hledisko, úroveň zemědělství a ekonomiky, kulturní a náboženské zvyky.
Vaření nejčastěji znamená tepelnou úpravu vstupních surovin, resp. primárních potravin, která vede k jejich chemickým změnám, dále ke změně jejich chuti, vůně a vzhledu. Archeologické nálezy ukazují, že historie vaření je stejné dlouhá, jako je historie užívání ohně člověkem.
Obsah |
Techniky vaření
- pečení
- vaření
- smažení
- fritování
- restování
- grilování
- barbecue
- uzení
- dušení
- zavařování
- sušení
- nakládání
- solení
- marinování
- blanšírování
Vaření jako způsob tepelné úpravy pokrmu
Vaření je tepelná úprava pokrmu, při které se pevné kusy vaří v kapalině (ve vodě nebo např. v mléce ) při teplotě varu vody (100 °C). Teplo se při vaření šíří vodou prouděním, proto je třeba zahřívat pokrm odspoda, v pevných kusech se teplo šíří vedením. V případě vaření hustší kapaliny (omáčky ap.) je třeba proudění podporovat mícháním, jinak dojde k připálení. Vzhledem k poměrně nízké teplotě při vaření trvá vaření větších kusů dlouho.
Vařené pokrmy můžeme dochutit pomocí koření.
Při vaření masa se postup liší dle požadovaného finálního výrobku. Chceme-li získat vývar, vkládáme syrové maso do studené vody a tu postupně zahříváme až k varu. Naopak pro udržení co nejvíce šťávy ve vařeném mase vkládáme syrové maso až do vařící vody.
Související články
Externí odkazy
- http://kucharka.isoftware.cz/ – on-line kuchařka – kniha receptů
- http://www.ekucharka.net/ – vyzkoušené videorecepty nejen pro začátečníky
- http://www.vareni.cz/ – stránky o vaření a tisíce receptů s fotkami
- http://dadala.hyperlinx.cz/ – sbírka receptů se zásadami vaření pokrmů
- http://www.mnam-mnam.cz/ – pro ty co nemají čas na vaření, rychlé recepty
- http://www.recepty.cz/ – kuchařka on-line
- http://www.mujplan.cz/ – recepty, postupy, návody
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |