Cukrovar
Z Multimediaexpo.cz
Cukrovar je továrna vyrábějící cukr. V ČR a dalších státech Evropy se cukr vyrábí z cukrové řepy, jinde pak z cukrové třtiny či jiných plodin. Na území dnešní ČR se v minulosti vyráběl i cukr z dovážené cukrové třtiny. Od r. 2007 zpracovává cukrovou řepu těchto 7 cukrovarů:
- Dobrovice
- České Meziříčí
- Hrušovany nad Jevišovkou
- Opava
- Litovel
- Prosenice
- Vrbátky na Moravě
Bývalý cukrovar v Mělníku je pouze balírnou. V polovině 19. století bylo na území Čech, Moravy a Slezska asi 400 cukrovarů. Mezi nejznámější patřil cukrovar v Židlochovicích, kde byla vynalezena difuze (dnes je z něj posilovna a tělocvična) a cukrovar v Dačicích, kde vznikl kostkový cukr. V Praze fungovaly cukrovary v Modřanech a v Čakovicích. Oba ukončily v 90. letech 20. století svoji činnost: první byl zbořen, budovy druhého byly částečně rekonstruovány a slouží různým společnostem. Největší výrobce cukru jsou Cukrovary a lihovary TTD a.s., které provozují cukrovary v Dobrovici a Českém Meziříčí.[1] Výroba v největším cukrovaru v Dobrovicích se datuje od roku 1831.
Reference
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |