Gingerol

Z Multimediaexpo.cz


Gingerol, někdy též [6]-gingerol (systematický název (S)-5-hydroxy-1-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-3-dekanon, sumární vzorec C17H26O4) je aktivní složkou čerstvého zázvoru. Chemicky gingerol patří mezi fenoly, ketony a alkoholy, a je příbuzný kapsaicinu, sloučenině dávající palčivost chilli papričkám. Normálně se vyskytuje jako štiplavý žlutý olej, ale může mít také podobu krystalické pevné látky tající při nízké teplotě.

Tepelná úprava zázvoru transformuje gingerol na zingeron, který je méně štiplavý a má kořenně sladkou vůni.

Gingerol může zmenšovat nauseu při kinetóze nebo v těhotenství[1] a může též přinášet úlevu při migréně.[2]

[6]-gingerol se používá k vyvolání hypotermického stavu "hibernace" u potkanů.[3]

Reference

  1. ERNST, E., and M. H. Pittler Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia, 01. Mar 2000, roč. 84, čís. 3, s. 367–371. Dostupné online [PDF, cit. 2006-09-06]. PMID 10793599.  
  2. MUSTAFA, T., and K. C. Srivastava Ginger (Zingiber officinale) in Migraine Headache. Journal of Ethnopharmacology, 1990, roč. 29, s. 267–273. DOI:10.1016/0378-8741(90)90037-T.   PMID 2214812
  3. Ueki S, Miyoshi M, Shido O, Hasegawa J, Watanabe T. Systemic administration of [6]-gingerol, a pungent constituent of ginger, induces hypothermia in rats via an inhibitory effect on metabolic rate. European Journal of Pharmacology, 2008, roč. 584, s. 87. DOI:10.1016/j.ejphar.2008.01.031. PMID 18295202.  


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Gingerol