Jalovčinka
Z Multimediaexpo.cz
Jalovčinky nebo také jalovcové bobule jsou aromatické plody jalovce. Jsou vítanou přísadou jídel ze zvěřiny a ryb. Dodávají také typickou vůni ginu nebo slovenské borovičce (slovenský název jalovce je Borievka obyčajná) .
Plody jalovce se nazývají jalovčinky a jsou užívány už od starověku. Jalovec obecný je i v Česku domácí rostlinou a je chráněn. Je to jehličnan, často vysazovaný jako okrasný a vytváří samčí i samičí rostliny.
Jalovčinky jsou močopudné, prokrvují sliznici trávícího traktu a zlepšují trávení. Působí proti nadýmání. Ulehčují i dýchání.
Jalovčinky jsou vhodné do těžších pokrmů.
Související články
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |