Trehalóza
Z Multimediaexpo.cz
Trehalóza (také trehalosa) je neredukující cukr ze skupiny disacharidů. Skládá se ze dvou molekul glukózy, které jsou mezi sebou spojené 1,1–vazbou.
Vyskytuje se v tělech většiny organizmů, jako jsou například bakterie, kvasinky, houby, prvoci, hmyz i hlístice.[1]
Funkce
Již skutečnost, že trehalóza může být syntetizována třemi různými způsoby, naznačuje, že je tato látka v těle velice významná. Trehalóza do určité míry představuje, podobně jako ostatní cukry, zásobárnu energie a uhlíku. Dále však také stabilizuje buněčné membrány, podílí se na stavbě bakteriální buněčné stěny a dokonce může sloužit jako signální molekula.[1] Je považována za látku, která umožňuje některým živočichům (například želvuškám) opakovaně přežívat zamrznutí v ledu.
Reference
- ↑ 1,0 1,1 Lennarz,W.J., Lane, M.D.. ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4. [s.l.] : [s.n.].
Externí odkazy
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |