Esenciální mastná kyselina
Z Multimediaexpo.cz
(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 14. 5. 2014, 10:51
Esenciální mastná kyselina je taková mastná kyselina, již lidský organizmus neumí vytvořit z jiných složek; nejsou známy chemické cesty, jež by ji vytvořily. Získat ji lze pouze ze stravy. Hraje roli v biologických pochodech, ne pouze roli paliva.
Potravinové zdroje
Teměř veškerý polynenasycený tuk v lidské stravě je z esenciálních mastných kyselin. Zdroje ω-3 a ω-6 mastných kyselin jsou ryby a mořští živočichové, lněná semena, sojový olej, řepkový olej, konopný olej, semena šalvěje, dýňová semena, slunečnicová semena, listová zelenina a vlašské ořechy.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |