Modrý portugal
Z Multimediaexpo.cz
m (Nahrazení textu) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 25. 7. 2013, 16:12
Modrý portugal je odrůda moštových odrůd révy vinné.
Obsah |
Jiné názvy
Blauer Portugieser, Portugieser Blau, Portugais Bleu (Francie); Kékoportó, Oportô (Maďarsko); Portugaljka, Kraljevina, Portugizal Crni (Chorvatsko); Früher Vöslauer (Rakousko), Badener, Blauer Portugieser, Crna Kraljevina, Oporto, Oportorebe, Portogíz, Portugais bleu, Portugalskij sinij, Prokupac, Schwarze
Původ
Původ odrůdy není jednoznačný, v roce 1772 bylo převezeno z Portugalska do Rakouska. Okolo roku 1880 se tato odrůda dostala do Čech a postupně se rozšířila do všech českých a moravských vinařských oblastí. V polovině třicátých let dvacátého století činil podíl Modrého Portugalu ze všech českých vinic 9 % a na Moravě 16,5 %.V té době tak byl nejrozšířenější zdejší modrou odrůdou. Dnes je jeho podíl asi 4% a jeho plochy ve výsadbách se snižují. U této odrůdy je průměrný věk porostů 17,3 let.
Charakteristika
Odrůda
Středně raná moštová modrá odrůda.List je velký s pětiúhelníkovitou čepelí, třílaločný s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá, lesklá. Hrozen je velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá a má tenkou slupku. Barva bobule je modročerná, dužnina nemá zbarvení. Velké hrozny portugalu snadno hnijí.Odrůda má nízké nároky na polohu a půdu. Dobře snáší sucho, nemá ráda mokré půdy. Je málo odolná vůči houbovým chorobám, vůči zimním a jarním mrazům. Sklízet se začíná v první polovině září.
Víno
Víno má rubínovou barvu a jemnou květinovou vůni. Chuť je příjemná, až sametová, jemně natrpklá. Modrý portugal je lehčí víno s menším obsahem kyselin. Hodí se k lehkým pokrmům, hlavně k italské kuchyni, také k masu, rybám, drůbežímu masu, bifteku, bažantu, kachně, huse, zajíci na divoko, šunce a salámu.
Výskyt
Odrůda je nejvíc rozšířena ve střední Evropě.
Česká republika
Pěstuje se na Moravě v okolí Kyjova, Uherského Hradiště a v hustopečsko-hodonínské oblasti. V české vinařské oblasti je jednou ze základních odrůd pro výrobu červených vín. Největší zastoupení je ve vinicích mělnické, roudnické, čáslavské, brněnské oblasti a v Podluží.
Rakousko
Pěstuje se v Dolním Rakousku, v okolí Vöslau. Tvoří zde 8 % plochy všech vinic.
Slovensko
Modrý Portugal se pěstuje zejména v obcích Dolné a Horné Orešany, kde má vzhledem ke svému použití přezdívku štrúdlák(makový štrúdl). Je rozšířen také v malokarpatské oblasti a v okolí Skalice. Zde se z ní připravuje spolu s Frankovkou a Svatovavřineckým známkové víno Skalický rubín.
Německo
V Německu se pěstuje na 5 % vinic, hlavně v rýnsko-falcké oblasti.
Ostatní
Modrý portugal můžeme najít také na území jižního Tyrolska, velmi zřídka ve Francii, v Maďarsku, Chorvatsku i Slovinsku.V menší míře je vysazena i v Rumunsku a Rusku.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |