Kyselina linolová
Z Multimediaexpo.cz
Verze z 3. 5. 2011, 13:05
Kyselina linolová je nenasycená vyšší mastná kyselina. Pojmenování pochází z řeckého linon (len), protože je obsažena ve lněném oleji.
Nachází se v tucích buněčných membrán. Je široce rozšířená v mnoha rostlinných olejích, zejména v olejích ze světlice barvířské a slunečnice.
Pro plnou využitelnost v organismu, musí být linolová kyselina konvertována na gamma linolovou kyselinu reakcí katalyzovanou delta-6-desaturázou.
Linolová kyselina patří do skupiny esenciálních mastných kyselin zvaných omega-6 mastné kyseliny, které jsou nezbytným doplňkem stravy všech savců. Nedostatek omega-6 mastných kyselin způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran.
C17H31COOH - dvojné vazby v poloze 9,12
Průmyslové použití
Linolová kyselina se používá při výrobě mýdel, emulgátorů a rychleschnoucích olejů.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |