Lipáza
Z Multimediaexpo.cz
Verze z 3. 5. 2011, 13:05
Lipáza (triacylglycerol acylhydroláza EC 3.1.1.3.[1]) je enzym ze skupiny hydroláz, rozkládající tuky na glycerol a mastné kyseliny (na absorbovatelnou formu). Lipáza tak řídí množství syntetizovaného tuku, zajišťuje redukci tukové zásoby a v dostatečném množství je schopna pomoci při jeho spalování. Lipázy jsou v živé tkáni téměř všudypřítomné, neboť jsou pro život zásadní. Mají je rostliny, živočichové, hlavně pak bakterie a houby. U živočichů se rozlišují tři funkční třídy lipáz: první jsou vylučovány do trávicí soustavy, druhé jsou v tkáních a třetí v mléce. Lipázy jsou v podstatě přítomny ve všech důležitých orgánech lidského těla.[1] Do trávicí soustavy je vylučují zejména žlázy v ústech (na jazyku) a v slinivce břišní.[2]
Literatura
Související články
Reference
- ↑ 1,0 1,1 Abu Bakar Salleh,Mahiran Basri. New lipases and proteases [online]. . Dostupné online.
- ↑ National Library of Medicine - Medical Subject Headings - Lipase [online]. . Dostupné online.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |