Kečup

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 1. 12. 2010, 14:21; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

Kečup je druh husté zeleninové omáčky. Jeho základ vznikl, mnohem dříve než kdokoliv v Americe viděl rajče, ve východní Asii, kde se používal jako omáčka na ryby. Je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad, díky tomu má červené zabarvení. Obvykle je používán k ochucení jídla. Kečup bývá obvykle konzumován s klobásami, hamburgery, hranolky, párky v rohlíku, s těstovinami i se sýrem, často se také jí s fish and chips. Jedná se o zásadní přísadu některých světových specialit a chutných pokrmů.

O původu kečupu existuje více teorií a počátek zasazují do Číny, Indie, Malajsie, Vietnamu, Japonska nebo Francie. V angličtině se kečup (pod různými jmény: catsup, catchup, ketsup, kitchup či ketchup) poprvé vyskytuje ve slovníku z roku 1690 ve významu husté východoindické omáčky nebo později jakékoli omáčky obsahující ocet.

Nejúspěšnější firmou ve výrobě a distribuci kečupu na světě je Heinz. Receptura jejího originálního kečupu (poprvé připravený v roce 1869 a prodávaný od roku 1876) i všechny dochucovací přísady jsou tajné, celou recepturu zná na světě pouze 5 lidí.


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Kečup