V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Čekanka listová

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 3. 6. 2013, 09:53; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Čekankový puk

Čekanka listová (Cichorium endivia) je listová zelenina, spadá do čeledi hvězdnicovité. Pěstuje se pro tzv. čekankové puky[1], jež jsou dnes k dostání prakticky ve všech supermarketech a jsou výbornou přísadou do zeleninových salátů. Mimo použití čerstvé čekanky je možné ji i tepelně upravovat jako ostatní, známější druhy zeleniny.


Obsah

Pěstování

Toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kde, podobně jako třeba ještě u chřestu, zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů vrstvičkou půdy a necháme je takto ve tmě růst po dobu 5-8 týdnů. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají bežným způsobem. Tato metoda pěstování byla objevena náhodně ve třicátých letech osmnáctého století v Belgii. Vzhledem ke svojí náročnosti u nás není pěstování čekanky za účelem sklizně puků, stejně tak jako pěstování chřestu, příliš rozšířené. Za největšího pěstitele čekankových puků je hned vedle Belgie považována Francie.


Nutriční hodnoty

Čekanka je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na kyselinu listovou, vitamíny A a K a vlákninu.


Nejznámější druhy čekanky

Čekanka kadeřavá (Frisée) - poznáme ji podle jemně kadeřavých zelených listů

Čekanka obecná

Čekanka salátová červenolistá (Radicchio)- má svůj původ v Itálii (Radicchio je oblast v Itálii), tvoří křehké, ale pevné listy tmavočervené barvy s poměrně výrazným bílým žebrováním, vytváří hlávku, podobně jako hlávkový salát[2]

Čekanka hlávková - rovněž tvoří hlávky

Čekanka obecná listová

Bílá čekanka (Belgická, Witloof) - má nasládle hořkou chuť, bíložluté pevné, ale křehké listy, pěstuje se za naprosté absence světla, aby se zabránilo jejímu zezelenání. Prodejci ji obvykle balí do tmavomodrého papíru, aby ji chránily před světlem a zachovali tím její bledou barvu a jemnou chuť. Čím světlejší čekanka je, tím méně hořká je její chuť. Spodní pevná část puku by měla být před tepelnou úpravou odstraněna, není-li tak učiněno, hrozí opětovné vytvoření hořké chuti během dané úpravy.[3]

Uchovávání

Doporučuje se uchovávat v přítmí, nejlépe však v úplné tmě. Skladování na světle způsobuje hořkou chuť.

Reference

  1. http://www.fiftyfifty.cz/spolecensky-magazin/2507380/Cekanka-proti-infarktu-arterioskleroze-i-rakovine.php
  2. http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2003M107U06A
  3. http://www.lidovky.cz/cekanka-aneb-co-dala-belgie-svetu-dar-/ln_noviny.asp?c=A080223_000096_ln_noviny_sko&klic=224105&mes=080223_0