Kyselina linolová

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 3. 5. 2011, 13:05; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Kyselina linolová je nenasycená vyšší mastná kyselina. Pojmenování pochází z řeckého linon (len), protože je obsažena ve lněném oleji. Nachází se v tucích buněčných membrán. Je široce rozšířená v mnoha rostlinných olejích, zejména v olejích ze světlice barvířské a slunečnice. Pro plnou využitelnost v organismu, musí být linolová kyselina konvertována na gamma linolovou kyselinu reakcí katalyzovanou delta-6-desaturázou. Linolová kyselina patří do skupiny esenciálních mastných kyselin zvaných omega-6 mastné kyseliny, které jsou nezbytným doplňkem stravy všech savců. Nedostatek omega-6 mastných kyselin způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran. C17H31COOH - dvojné vazby v poloze 9,12

Průmyslové použití

Linolová kyselina se používá při výrobě mýdel, emulgátorů a rychleschnoucích olejů.