Lipáza

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 8. 3. 2014, 00:10; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

Lipáza (triacylglycerol acylhydroláza EC 3.1.1.3.[1]) je enzym ze skupiny hydroláz, rozkládající tuky na glycerol a mastné kyseliny (na absorbovatelnou formu). Lipáza tak řídí množství syntetizovaného tuku, zajišťuje redukci tukové zásoby a v dostatečném množství je schopna pomoci při jeho spalování. Lipázy jsou v živé tkáni téměř všudypřítomné, neboť jsou pro život zásadní. Mají je rostliny, živočichové, hlavně pak bakterie a houby. U živočichů se rozlišují tři funkční třídy lipáz: první jsou vylučovány do trávicí soustavy, druhé jsou v tkáních a třetí v mléce. Lipázy jsou v podstatě přítomny ve všech důležitých orgánech lidského těla.[1] Do trávicí soustavy je vylučují zejména žlázy v ústech (na jazyku) a v slinivce břišní.[2]


Literatura

Související články

Reference

  1. 1,0 1,1 Abu Bakar Salleh,Mahiran Basri. New lipases and proteases [online]. . Dostupné online.  
  2. National Library of Medicine - Medical Subject Headings - Lipase [online]. . Dostupné online.