Esenciální mastná kyselina

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 3. 5. 2011, 13:07; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

Esenciální mastná kyselina je taková mastná kyselina, již lidský organizmus neumí vytvořit z jiných složek; nejsou známy chemické cesty, jež by ji vytvořily. Získat ji lze pouze ze stravy. Hraje roli v biologických pochodech, ne pouze roli paliva.

Potravinové zdroje

Teměř veškerý polynenasycený tuk v lidské stravě je z esenciálních mastných kyselin. Zdroje ω-3 a ω-6 mastných kyselin jsou ryby a mořští živočichové, lněná semena, sojový olej, řepkový olej, konopný olej, semena šalvěje, dýňová semena, slunečnicová semena, listová zelenina a vlašské ořechy.