Dýně
Z Multimediaexpo.cz
Dýně je lidový název nejčastěji pro tykev turek (nazývanou také dýně obecná, latinsky: Cucurbita pepo, nejčastěji varieta pepo) nebo tykev velkoplodou (nazývanou také dýně velkoplodá, latinsky: Cucurbita maxima).[1] Jedná se nejčastěji o zeleninu oranžové barvy z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae).[2] Jedná se o jednoletou popínavou rostlinu původem z Latinské Ameriky.[2] Do Evropy se dostala koncem 15. století v souvislosti se španělskými kolumbovskými výpravami.[2] Listy jsou nedělené nebo dlanitě laločné. Plodem je bobule různého tvaru a zabarvení. Z 90 % obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík).[2] Dále také obsahuje alfa a beta karoten.[2] Dýně je neodmyslitelným symbolem amerického svátku Halloween.[2]
Cucurbita pepo
Tento druh dýně pochází ze Střední Ameriky.[1] Dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l., tedy patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu. Velké jednodomé květy jsou žluté barvy. Vzhledem k velkým rozdílům u bobulí této dýně se tato rostlina člení na několik variet:
- Cucurbita pepo, varieta giromontiina - sem patří kabačky a cukety
- Cucurbita pepo, varieta patissonina - sem patří patizony
- Cucurbita pepo, varieta oleifera - sem patří tykev (dýně) olejná[1]
Mezi další typy tohoto druhu dýně patří dýně špagetová.[3]
Cucurbita maxima
Tento druh pochází pravděpodobně z Peru. Zde se pěstovala již kolem roku 1200 př. n. l.[1] Dnes se pěstuje v Jižní Americe, Severní Americe, v oblasti Středozemního moře, na Balkáně, ve Střední Asii a v Rusku.[1] Jedná se o jednoletou rostlinu vytvářející až 10 m dlouhé lodyhy s úponky. Plod je kulovitý, zplošťelý i válcovitý a dosahuje hmotností až několik desítek kilogramů. Plod bývá nejčastěji zpracováván na kompoty, ale může být také využit k přípravě marmelád a náplní do pečiva. Mezi variety tohoto druhu dýně patří dýně hokkaido.[3]
Galerie
Obsah |
Související články
Reference
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Hlavsa, B.; Táborský V.; Valíček P.: Tropické a subtropické zeleniny – pěstování a využití, Nakladatelství Brázda, Praha 1998, ISBN 80-209-0274-0, s. 89
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Český rozhlas – Dýně - zelenina mnoha tváří
- ↑ 3,0 3,1 Pdf stránka časopisu Ekologické zemědělství
Externí odkazy
|
|
Zelenina |
---|
Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínské • hlávkové • pekingské) |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |