Hruška

Z Multimediaexpo.cz

Plody hrušně - hrušky

Hruška je ovoce, plod hrušně, který je malvice. Plody vyšlechtěných odrůd jsou jedlé a chutné. Tyto šťavnaté plody vyšlechtěných odrůd se podle doby dozrávání respektive sklizně dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle. Hrušky je možno skladovat, nevydrží ale tak dlouho jako jablka. Hrušky jsou ovoce s velmi nízkým výskytem vitamínu C. Nezanedbatelný je ovšem výskyt vitamínu B, a to hlavně pod slupkou.

Odrůdy

Příklady odrůd rezistentních k strupovitosti a padlí jabloňovému (trend začátku 21 stol.):

  • Bohemica – pozdně zimní, dlouhá skladovatelnost
  • Decora – zimní, šťavnaté plody, načervenalá líčka
  • Dicolor – zimní, atraktivní vzhled barevných plodů, příjemná aromatická chuť
  • Erika – raně zimní, sladce navinulé chuti

Pro plody hrušně asijské se vžilo označení Naši, i když je správně „Naš-Li“, neboť „Li“ znamená v čínštině hrušeň.

Externí odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Hruška
Ovoce

Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie