Česnek kuchyňský
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 29. 5. 2013, 16:47
Česnek kuchyňský (Allium sativum) je druh zeleniny z čeledi česnekovitých, někteří autoři ho přiřazují do čeledi liliovitých v širším pojetí (Liliaceae s.l.).
Obsah |
Popis
Jedná se o vytrvalou (spíše jen teoreticky) rostlinu, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí. Cibule se dělí na několik dužnatých šupin (stroužků), které jsou kryty společným obalem bílé až purpurové barvy. Při oddělení stroužků je možno takto česnek vegetativně rozmnožovat. Stonek je na průřezu oblý, asi do ½ krytý pochvami listů. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné, ploché, široce čárkovité (cca 2,5 cm široké), na rubu kýlnaté, se souběžnou žilnatinou. Květy jsou oboupohlavné, ve vrcholovém květenství, jedná se hlávkovitě stažený zdánlivý okolík, ve skutečnosti to je stažené vrcholičnaté květenství zvané šroubel. Květenství je podepřeno toulcem, který brzy opadá. V květenství jsou skoro vždy přítomny pacibulky, které slouží k vegetativnímu rozmnožování, zpravidla je v květenství daleko méně květů než pacibulek. Okvětí se skládá ze 6 okvětních lístků zelenavě bílé až růžové barvy, řidčeji jsou bílé nebo nachové. Tyčinek je 6, tyčinky vnějšího a vnitřního kruhu jsou rozdílné, nitky vnitřních jsou zakončeny 2 dlouhými zuby. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je svrchní. Plodem je tobolka.
Původ
Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis.
Karyologie
2n=16 (diploid) nebo 2n=32 (tetraploid)
Použití
Česnek má široké použití, nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství a podle pověstí v boji proti upírům a vlkodlakům. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Při narušení buněčné stěny se mění v kyselinu pyruvovou a kyselinu 2-propensulfenovou, které se ihned transformují na alicin, který na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Díky tomu vzniká charakteristické aroma.
Účinky na zdraví
Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.
Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v česneku.[1]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 64,3 | Na | 4 | vitamin C | 17 |
bílkoviny | g/100 g | 7,9 | K | 620 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,6 | Ca | 19 | vitamin E | 0,01 |
cukry | g/100 g | 1,6 | Mg | 25 | vitamin B6 | 0,38 |
škrob | g/100 g | 14,7 | P | 170 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 4,1 | Fe | 1,9 | karoten | stopy |
mastné kyseliny | g/100 g | 0,4 | Cu | 0,06 | thiamin | 0,13 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 1,0 | riboflavin | 0,03 |
energie | kJ/100 g | 411 | Mn | 0,5 | niacin | 0,3 |
Galerie
Literatura
- Nová Květěna ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha
Reference
- ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
Externí odkazy
- Flóra Číny
- http://www.ordinace.cz/clanek/cesnek-kuchynsky/
- http://www.leros.cz/byliny/cesnek-kuchynsky/
- Pěstování česneku
Zelenina |
---|
Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínské • hlávkové • pekingské) |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |