Dátá masála

Z Multimediaexpo.cz

Masala Tea (2011)
Chai tea (2007)

Dátá masála nebo také Masala chai (hindsky मसाला चाय, anglicky spice tea) je indická směs koření, používaná k dochucení černého čaje. Zpravidla se používá k výrobě tzv. indického bílého čaje, nazývaného také Yogi čaj, kde jeho další přísadou je mléko. Indický bílý čaj nemá nic společného s bílým čajem, což je určitý druh čaje.

Složení

Existují také další přísady (fenykl, pomerančová kůra).

Výroba indického bílého čaje

Indegrience
  • 0,5 litru vody
  • 0,5 litru mléka
  • 1 čajová lžička černého čaje
  • 1 čajová lžička Dátá masály
  • kandovaný nebo obyčejný cukr (dle chuti)
Postup

Do vroucí vody přidáváme postupně Dátá masálu, černý čaj a cukr. Vše vaříme 1 minutu. Pak přidáme mléko a necháme znovu vzkypět. Nakonec se čaj scedí a podává se zásadně teplý. Sladí se cukrem nebo medem.

Léčivé využití

Vyrovnává tělesnou teplotu, mobilizuje dýchací cesty, stabilizuje krevní tlak a je vhodný při kašli.