Dátá masála
Z Multimediaexpo.cz
Dátá masála nebo také Masala chai (hindsky मसाला चाय, anglicky spice tea) je indická směs koření, používaná k dochucení černého čaje. Zpravidla se používá k výrobě tzv. indického bílého čaje, nazývaného také Yogi čaj, kde jeho další přísadou je mléko. Indický bílý čaj nemá nic společného s bílým čajem, což je určitý druh čaje.
Složení
Existují také další přísady (fenykl, pomerančová kůra).
Výroba indického bílého čaje
- Indegrience
- 0,5 litru vody
- 0,5 litru mléka
- 1 čajová lžička černého čaje
- 1 čajová lžička Dátá masály
- kandovaný nebo obyčejný cukr (dle chuti)
- Postup
Do vroucí vody přidáváme postupně Dátá masálu, černý čaj a cukr. Vše vaříme 1 minutu. Pak přidáme mléko a necháme znovu vzkypět. Nakonec se čaj scedí a podává se zásadně teplý. Sladí se cukrem nebo medem.
Léčivé využití
Vyrovnává tělesnou teplotu, mobilizuje dýchací cesty, stabilizuje krevní tlak a je vhodný při kašli.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |