V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Aflatoxin

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
(+ Vylepšení)
m (1 revizi)
 

Aktuální verze z 10. 12. 2013, 22:27

Strukturní vzorec aflatoxinu B1

Aflatoxiny jsou v přírodě běžná skupina mykotoxinů produkovaných řadou druhů plísní z rodu Aspergillus, zejména Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus. Aflatoxiny jsou toxické a patří mezi nejsilnější známé karcinogeny.[1] V těle se metabolizují v játrech na reaktivní meziprodukt, epoxid aflatoxin M1. Aflatoxin se často chybně vyslovuje jako „aflotoxin“ nebo „alfatoxin“, čímž ho lze případně zaměnit za alfa toxin.

Obsah

Podmínky kontaminace

Plísně rodu Aspergillus, produkující aflatoxin, jsou běžné a široce rozšířené v přírodě. Mohou kolonizovat a kontaminovat obilí před sklizní a při skladování. Plodiny jsou zvláště náchylné na infekci plísněmi Aspergillus při dlouhé expozici vysoké vlhkosti nebo při poškození náročnými podmínkami, například suchem, kdy jsou sníženy vstupní bariéry pro infekci. Přirozeným místem výskytu plísní Aspergillus je půda, rozkládající se vegetace, seno a zrní podléhající mikrobiální zkáze. Plísně napadají všechny druhy organických substrátů, kdykoli jsou příznivé podmínky pro jejich růst. Mezi takové podmínky patří vysoká vlhkost (nejméně 7 %) a vyšší teplota. Mezi plodiny, které jsou často napadeny plísněmi Aspergillus patří cereálie (kukuřice, čirok, bajra, rýže, pšenice...), olejniny (arašídy, sojové boby, slunečnice, bavlna...) koření (chilli papričky, pepř černý, koriandr, kurkuma, zázvor) a ořechy (mandle, pistácie, vlašský ořech, kokos, brazilský ořech). Toxin lze často najít v mléce zvířat, která byla krmena kontaminovanou potravou. Prakticky všechny zdroje komerčního arašídového másla obsahují stopová množství aflatoxinu,[2] obvykle ale hluboko pod bezpečnou úrovní doporučenou americkým úřadem FDA. FDA stanovuje akční úrovně pro aflatoxin přítomný v potravinách a krmivu, s cílem chránit zdraví lidí a zvířat.[3] Hladiny nesmí překročit:

ppb Kritérium
20 pro kukuřici a jiné zrní určené pro nedospělá zvířata (včetně nedospělé drůbeže) a pro dojnice, anebo pokud není cíl znám, a pro krmivo pro zvířata, jiné než kukuřice nebo semeno bavlny
100 pro kukuřici a jiné zrní určené pro chovný skot, chovná prasata nebo pro dospělou drůbež
200 pro kukuřici a jiné zrní určené pro jateční prasata o hmotnosti 100 liber nebo více
300 pro kukuřici a jiné zrní určené pro jateční skot a pro semeno bavlny určené pro skot, prasata nebo drůbež

Reference

  1. Hudler, George. 1998. Magical Mushrooms, Mischievous Molds. Princeton, NJ: Princeton University Press
  2. (anglicky)Quantity can range from 0ppb-20ppb for direct human consumption, although feedlot food for finishing beef cattle/swine/poultry can acceptably reach 300ppb
  3. Smith, Tara (June 2005). "A Focus on Aflatoxin Contamination". United States National Agricultural Library, Food Safety Research Information Office. Retrieved December 17, 2008.

Související články

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Aflatoxin