Přejeme Vám krásné svátky a 52 týdnů pohody a štěstí v roce 2025 !
Datle
Z Multimediaexpo.cz
m (Nahrazení textu) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 9. 5. 2014, 15:13
Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou tvořeny převážně ze sacharidů, které jsou zastoupeny v podobě přírodních cukrů až 70 % a nízkým obsahem vody. Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B.[1][2] Jedná se o bohatý a rychlý[2] energetický zdroj pro lidský organismus.
V subtropických a pouštních oblastech jako je například Severní Afrika a Blízký východ se jedná o jednu ze základních složek zdejší potravy. Mezi největší producenty datlí na světě patří Irák, Egypt, Španělsko a Maroko,[3] pěstují se současně i v Indii, Pakistánu, Kanárských ostrovech a nebo také v Kalifornii, kam byly člověkem po osídlení Ameriky zavlečeny.[2]
Datle se konzumují převážně vysušené, což zlepšuje jejich trvanlivost, čehož bylo hojně dříve využíváno beduíny a karavanami křižující nehostinné pouště. V některých kulturách se současně věří, že datle mají afrodiziakální účinky.[3] Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně, podávají se zpravidla slisované do bochníku tzv. adšu a nebo se pečou na másle.[3]
Obsah |
Původ
Podobně jako fíky pocházejí datle z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie.[3] Odtud se datlová palma vlivem člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, kde je hojně pěstována. Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let a píše se o nich jak v Bibli, tak i v Koránu.[3]
Produkce
Deset největších světových producentů datlí za rok 2005 (1000 tun) | |
---|---|
Irák | 7 170,00 |
Saúdská Arábie | 4 970,49 |
Egypt | 1 170,00 |
Írán | 880,00 |
Spojené arabské emiráty | 760,00 |
Alžírsko | 516,29 |
Pákistán | 496,58 |
Súdán | 328,20 |
Libye | 150,00 |
Čína | 130,00 |
Svět celkem | 16 696,56 |
Zdroj dat: Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)[4] |
V roce 2005 produkovalo deset největších producentů datlí téměř 17 milionů tun tohoto ovoce. Největším producentem byl Irák, avšak v některých arabských zemích je až 90 % produkce spotřebováno v zemi původu, kde jsou datle rovněž užívány jako potrava pro zvířata. Mezi exportéry datlí na evropské trhy pak patří především severoafrické země jako je Tunisko a Alžírsko.
Přestože existuje téměř tři sta různých druhů (ve skutečnosti kultivarů) datlí, na evropských trzích je nejčastější druh Deglet Noor, pěstovaný zejména v Tunisku a Alžírsku.
Velkou a dlouhodobou historii v produkci datlí mělo rovněž Maroko, které vyváželo různé druhy datlí, včetně měkkých a masitých, včetně druhu Medjool. V 19. století však Maroko postihla epidemie, která zničila většinu tamních palmových hájů. Některé z rostlin byly zachráněny a znovuvysazeny v jižní Kalifornii, což je důvod proč jsou do Evropy dováženy i americké datle.
Vliv na zdraví
Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Výsledky Aviramova výzkumu mají být v roce 2009/2010 publikovány v americkém vědeckém časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.[5]
Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových datlích.[6]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 60,7 | Na | 7 | vitamin C | 14 |
bílkoviny | g/100 g | 1,5 | K | 410 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 24 | vitamin E | - |
cukry | g/100 g | 31,3 | Mg | 24 | vitamin B6 | 0,12 |
celkový dusík | g/100 g | 0,24 | P | 28 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,8 | Fe | 0,3 | karoten | 0,04 |
mastné kyseliny | g/100 g | stopy | Cu | 0,12 | thiamin | 0,06 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,2 | riboflavin | 0,07 |
energie | kJ/100 g | 530 | Mn | 0,2 | niacin | 0,7 |
Reference
- ↑ Zdraví na dlani - datle [online]. [cit. 2009-06-01]. Dostupné online.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Datle - ovoce rajských zahrad [online]. [cit. 2009-06-01]. Dostupné online.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Exotické ovoce - datle [online]. [cit. 2009-06-01]. Dostupné online.
- ↑ [1]
- ↑ SIEGEL-ITZKOVICH, Judy. Make a date with dates to protect your arteries [online]. Ynetnews, 2009-9-8, [cit. 2009-09-10]. Dostupné online. (anglicky)
- ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
Externí odkazy
|
Ovoce |
---|
Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |