Datle

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 9. 5. 2014, 15:13; Student85 (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Datle dozrávající na datlové palmě

Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou tvořeny převážně ze sacharidů, které jsou zastoupeny v podobě přírodních cukrů až 70 % a nízkým obsahem vody. Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B.[1][2] Jedná se o bohatý a rychlý[2] energetický zdroj pro lidský organismus.

V subtropických a pouštních oblastech jako je například Severní Afrika a Blízký východ se jedná o jednu ze základních složek zdejší potravy. Mezi největší producenty datlí na světě patří Irák, Egypt, Španělsko a Maroko,[3] pěstují se současně i v Indii, Pakistánu, Kanárských ostrovech a nebo také v Kalifornii, kam byly člověkem po osídlení Ameriky zavlečeny.[2]

Datle se konzumují převážně vysušené, což zlepšuje jejich trvanlivost, čehož bylo hojně dříve využíváno beduíny a karavanami křižující nehostinné pouště. V některých kulturách se současně věří, že datle mají afrodiziakální účinky.[3] Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně, podávají se zpravidla slisované do bochníku tzv. adšu a nebo se pečou na másle.[3]

Obsah

Původ

Podobně jako fíky pocházejí datle z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie.[3] Odtud se datlová palma vlivem člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, kde je hojně pěstována. Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let a píše se o nich jak v Bibli, tak i v Koránu.[3]

Produkce

Deset největších světových producentů datlí za rok 2005
(1000 tun)
Flag of Iraq.png Irák 7 170,00
Flag of Saudi Arabia.png Saúdská Arábie 4 970,49
Flag of Egypt.png Egypt 1 170,00
Flag of Iran.png Írán 880,00
Flag of the United Arab Emirates.png Spojené arabské emiráty 760,00
Flag of Algeria.png Alžírsko 516,29
Flag of Pakistan.png Pákistán 496,58
Flag of Sudan.png Súdán 328,20
Flag of Libya (2011).png Libye 150,00
Flag of the People's Republic of China.png Čína 130,00
Svět celkem 16 696,56
Zdroj dat:
Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)
[4]

V roce 2005 produkovalo deset největších producentů datlí téměř 17 milionů tun tohoto ovoce. Největším producentem byl Irák, avšak v některých arabských zemích je až 90 % produkce spotřebováno v zemi původu, kde jsou datle rovněž užívány jako potrava pro zvířata. Mezi exportéry datlí na evropské trhy pak patří především severoafrické země jako je Tunisko a Alžírsko.

Sušené datle na tržišti

Přestože existuje téměř tři sta různých druhů (ve skutečnosti kultivarů) datlí, na evropských trzích je nejčastější druh Deglet Noor, pěstovaný zejména v Tunisku a Alžírsku.

Velkou a dlouhodobou historii v produkci datlí mělo rovněž Maroko, které vyváželo různé druhy datlí, včetně měkkých a masitých, včetně druhu Medjool. V 19. století však Maroko postihla epidemie, která zničila většinu tamních palmových hájů. Některé z rostlin byly zachráněny a znovuvysazeny v jižní Kalifornii, což je důvod proč jsou do Evropy dováženy i americké datle.

Vliv na zdraví

Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Výsledky Aviramova výzkumu mají být v roce 2009/2010 publikovány v americkém vědeckém časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.[5]

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových datlích.[6]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
vodag/100 g60,7Na7vitamin C14
bílkovinyg/100 g 1,5K410vitamin D0
tukyg/100 g 0,1Ca24vitamin E-
cukryg/100 g31,3Mg24vitamin B60,12
celkový dusíkg/100 g0,24P28vitamin B120
vlákninag/100 g 1,8Fe0,3karoten0,04
mastné kyselinyg/100 g stopyCu0,12thiamin0,06
cholesterolg/100 g 0Zn0,2riboflavin0,07
energiekJ/100 g530Mn0,2niacin0,7

Reference

  1. Zdraví na dlani - datle [online]. [cit. 2009-06-01]. Dostupné online.  
  2. 2,0 2,1 2,2 Datle - ovoce rajských zahrad [online]. [cit. 2009-06-01]. Dostupné online.  
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Exotické ovoce - datle [online]. [cit. 2009-06-01]. Dostupné online.  
  4. [1]
  5. SIEGEL-ITZKOVICH, Judy. Make a date with dates to protect your arteries [online]. Ynetnews, 2009-9-8, [cit. 2009-09-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Datle
Ovoce

Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie