V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Brokolice

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 28. 1. 2018, 14:21; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Brokolice (čistý řez)
Brokolice
Brokolice se sýrem

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jedlá rostlina druhu Brukev zelná (Brassica oleracea), která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Je to jednoletá i dvouletá rostlina.[1] Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená. Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny.

V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.[2]

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrové brokolici.[3]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
vodag/100 g88,2Na8vitamin C87
bílkovinyg/100 g4,4K370vitamin D0
tukyg/100 g0,9Ca56vitamin E1,30
cukryg/100 g1,8Mg22vitamin B60,14
celkový dusíkg/100 g0,71P87vitamin B120
vlákninag/100 g2,6Fe1,7karoten0,575
mastné kyselinyg/100 g0,8Cu0,02thiamin0,10
cholesterolg/100 g 0Zn0,6riboflavin0,06
energiekJ/100 g138Mn0,2niacin0,9

Druhy brokolice

  • Brokolice stonková/chřestová (calabrese)
  • Brokolice květáková

Reference

  1. kolektiv. Zahradnický slovník naučný. I. svazek A - C. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1994. s. 239. ISBN 80-85120-51-8
  2. idnes.cz
  3. McCance a Widdowson's:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Brokolice
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Brokolice
Zelenina

Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínskéhlávkovépekingské)