Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Temnoplodec
Z Multimediaexpo.cz
Temnoplodec, neboli aronie, také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Název chokeberry v angličtině pochází ze svíravé chuti plodů, které tam nejsou pojídány syrové, ale například v džemech.
Obsah |
Výskyt
Původní na východě Sevení Ameriky , nejčastěji roste ve vlhkých lesích. V Evropě se začala pěstovat v roce 1700.
Historie
Pěstovat aronii začal na počátku 20. století ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin kolem roku 1910 s dalšími drobnými druhy ovoce, jako například jeřáby.
Popis
Strom nebo keř. Stromy rychle stárnou. Listy jsou střídavé, jednoduché, celokrajné s vroubkovanými okraji . Na podzim listy září červenými a oranžovými odstíny. Květy, jsou malé, s 5 okvětními a 5 kališními lístky složené v chocholičnatém květenství. Plodem je malá malvice, s s svíravou, tříslovitou příchutí, jsou pojídány pták s jejichž trusem jsou roznášeny velké vzdálenosti.
Použití
- Původní obyvatelé (indiáni) aronie používali k výrobě potravin.
- Aronie je používána jako ozdobný keř v zahradách. Jsou přirozeným podrostem a keřem na okrajích lesa.
- Nejvíce kultivarů bylo vypěstováno pro zahradní výsadby, včetně A. arbutifolia 'Brilliant', oblíbené pro nápadné podzimní zbarvení listů. A. melanocarpa 'Viking' a 'Nero', byly vyšlechtěny pro větší ovoce vhodné na výrobu džemů. Šťáva z bobulí má svíravou chuť, s vysokým obsahem vitaminu C a antioxidantů. Bobulí lze použít k výrobě vína nebo marmelád. Aronie se používá i na výrobu příchutí nebo potravinářských barviv do nápojů nebo jogurtů, například místo (košenilová červeň A. Aronie , Temnoplodec černoplodý je zpracováván na výrobu vína , podle výrobců špatně kvasí.Lze jej použít při přípravě pokrmů jako náhrada drobného ovoce , např. borůvek.
- Rostoucí zájem spotřebitelů o zvýšení příjmu potravinových doplňků a antioxidačními schopnostmi z rostlinných zdrojů, jako jsou barevné bobule stromů či citrusových plodů, zeleniny, obilovin, a koření naznačuje potenciální hodnotu aronie .
Úspěšnost jako léčivo
Aronie jako bohatý zdroj antioxidantů může být prospěšný k prevenci snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem. Mezi případy, kde se podle hodnocení předběžných výsledků ukazují výhody antokyanů v aroniích je například kolorektální karcinom (Lala et al. 2006) a kardiovaskulární choroby (Bell & Gochenaur 2006) , chronické záněty (Han et al. 2005), žaludeční poruchy (peptický vřed) (Valcheva-Kuzmanova et al. 2005), zánět oka (uveitis) (Ohgami et al. 2005) a jaterní selhání ( Valcheva-Kuzmanova et al. 2004). Při měřením antioxidační síly, kapacity absorpce kyslíkových radikálů, vykazuje aronie jednou z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot.
Obsahové látky
Plody aronie mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů. Aronie je předmětem zájmu vědců díky svému temně purpurovému, téměř černému zbarvení, který vzniká z vysokého obsahu fenolických sloučenin, zejména antokyanů. Celkový obsah anthokyanů je 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí, a proanthocyanidinů 664 mg na 100 g . Obě hodnoty patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách do jara 2009. Analýza antokyanů v aroniích zjistila tyto jednotlivé chemické látky (u nichž je známo, že se vyskytují v rostlinách): cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeinová kyselina, quercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všechny jsou ze skupiny flavonoidů , jsou to fenolické antioxidanty. Rostliny vyrábí (podle dostupných informací) pigmenty hlavně ve slupce bobulí na ochranu semen proti ultrafialovému záření [1]. Absorpcí UV záření v ultrafialovém-purpurovém spektru pigmenty filtrují intenzivního slunečního světlo, a mají úlohu v ochraně zárodkupřed poškozením. Zářivě barevné pigmentace také přitahují ptáky a zvířata ke konzumaci ovoce a rozšiřování semen v jejich trusu. Antokyany nejen přispívají k svíravé chuti (což údajně odrazuje škůdce a infekce), ale také dává Aronii mimořádnou antioxidační sílu, která bojuje oxidačnímu stresu pro ovoce během fotosyntézy.
Účinky na lidské zdraví
Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu. Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou plody čerstvé. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou.
Pěstování
Roste i v polostínu pod stromy. Aronie jsou odolné vůči suchu, škůdcům, chorobám a snáší průmyslové znečištění .
Sklizeň
Plody aronie (černého jeřábu) dozrávají v polovině léta, ale když je sklidíme přezrálé, po prvních mrazících, jejich chuť je méně tříslovitá . Chráníme je před ptáky, kteří je s oblibou sklízí dříve než vy. Aronie se snadno udržují zmražené, aniž by obsah cenných látek byl nějak snížen. Tepelná úprava způsobuje rozklad některých vitamínů, např vitaminu C.
Rozmnožování
Semeny, vegetativně kopčením, očkováním na hloh (Crataegus monogyna). Očkovanci jsou velmi krátkověké malé stromy.
Druhy
- Aronia arbutifolia (L.) Pers. - Temnoplodec planikolistý
- Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott – Temnoplodec černoplodý
- Aronia prunifolia (Marshall) Rehder - Temnoplodec třešňolistý
Temnoplodec planikolistý Aronia arbutifolia,roste do výšky 2-4 m vzácně do 6 m. Listy jsou 5-8 cm dlouhé a zubatě ochlupené na vnitřní straně. Květy jsou bílé nebo narůžovělé, 1 cm v průměru, se žláznatými kališními lístky. Plody jsou červené, 4-10 mm v průměru které v zimě zůstávají na stromech. Plody si pro jejich vůni oblíbily indiánské děti. Temnoplodec planikolistý má vzpřímeně rostoucí kultivar Aronia arbutifolia 'Erecta', formu 'macrophylla' s vyšším až stromovitým růstem a varietu 'Pumila' s nižším růstem. Temnoplodec černý, černý jeřáb, aronie, Aronia melanocarpa, bývá menší, jen zřídka vyšší než 1 m , vzácně 3 m, a snadno se šíří kořenovými výhonky. Listy jsou menší, a ne více než 6 cm dlouhé,s žláznatými jemně zubatými listy. Listy jsou holé na spodní straně. Květy bývají bílé, o průměru 1,5 cm, s holými kališními lístky. Plody jsou černé, 6-9 mm v průměru. Plody nezůstávají na stromech v zimě. Temnoplodec černý (Aronia melanocarpa) má odchylky 'elata's s bujnějším růstem a 'grandiflora' s většími listy. Kříženci obou druhů jsou Aronia x prunifolia. Listy jsou středně ochlupené na spodní straně. Plody jsou vybarvené od červené do černé barvy 7-10 mm v průměru, nepřetrvávající přes zimní období.
Literatura
(v angličtině)
- Bell, D. R., & Gochenaur, K. (2006). Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyanin-rich extracts. J Appl Physiol. 100 (4): 1164-70.
- Han, G.-L., Li, C.-M., Mazza, G., & Yang, X.-G. (2005). Effect of anthocyanin rich fruit extract on PGE2 produced by endothelial cells. Wei Sheng Yan Jiu. 34 (5): 581-4.
- Lala, G., Malik, M., Zhao, C., He, J., Kwon, Y., Giusti, M. M., & Magnuson, B. A. (2006). Anthocyanin-rich extracts inhibit multiple biomarkers of colon cancer in rats. Nutr. Cancer 54 (1): 84-93.
- Ohgami, K., Ilieva, I., Shiratori, K., Koyama, Y., Jin, X.-H., Yoshida, K., Kase, S., Kitaichi, N., Suzuki, Y., Tanaka, T., & Ohno, S. (2005). Anti-inflammatory effects of aronia extract on rat endotoxin-induced uveitis. Invest Ophthalmol Vis Sci. 46 (1): 275-81.
- Robertson, K. R., J. B. Phipps, J. R. Rohrer, and P. G. Smith. 1991. A synopsis of genera in Maloideae (Rosaceae). Systematic Botany 16: 376-394.
- Valcheva-Kuzmanova, S., Marazova, K., Krasnaliev, I., Galunska, B., Borisova, P., & Belcheva, A. (2005). Effect of Aronia melanocarpa fruit juice on indomethacin-induced gastric mucosal damage and oxidative stress in rats. Exp Toxicol Pathol. 56 (6): 385-92.
- Valcheva-Kuzmanova, S., Borisova, P., Galunska, B., Krasnaliev, I., & Belcheva, A. (2004). Hepatoprotective effect of the natural fruit juice from Aronia melanocarpa on carbon tetrachloride-induced acute liver damage in rats. Exp Toxicol Pathol. 56 (3): 195-201.
- Wu, X., Gu, L., Prior, R. L., & McKay, S. (2004). Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of Ribes, Aronia and Sambucus and their antioxidant capacity. J Agric Food Chem. 52 (26): 7846-7856.
- Wu, X., Beecher, G. R., Holden, J. M., Haytowitz, D. B., Gebhardt, S. E., & Prior, R. L. (2006). Concentrations of anthocyanins in common foods in the United States and estimation of normal consumption. J Agric Food Chem. 54 (1): 4069-4075.
Externí odkazy
- Aronia melanocarpa - Arónie černá - temnoplodec
- Arónie černá - temnoplodec
- Aronia (temnoplodec)
- Aronia arbutifolia Database (anglicky)
- Aronia arbutifolia Info (anglicky)
- Aronia arbutifolia information (anglicky)
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |
Chybná citace Nalezena značka
<ref>
bez příslušné značky <references/>
.