Kokosový ořech

Z Multimediaexpo.cz

Otevřený kokosový ořech

Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Roste převážně v tropech na kokosových palmách. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. Jedná se v současnosti o jedno z největších semen na světě, které slouží k rozmnožování rostliny.[1]

Obsah

Složení

Kokosový ořech se skládá z pevné dřevnaté skořápky, která má hnědou barvu a je pokryta odlupujícími se svazky lýka. Lýko zůstává na ořechu jako pozůstatek po zeleném obalu, ve kterém se kokosový ořech původně nacházel během růstu. Pod tvrdou skořápkou se nachází tvrdá bílá dužnina, které je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramů vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasyceného tuku.[1] Uprostřed kokosu se nachází dutina, která umožňuje ořechu plavat ve vodě a současně je vyplněna kokosovou vodou, někdy nazývanou kokosové mléko. Kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitamínu B (vyjma B6 a B12) a vitaminu C.[1] Voda z kokosového ořechu prochází náročnou filtrací během cesty od kořenového systému do semene a je naprosto sterilní, což je výhodné v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje infikované či jinak znečištěné.[2] Čistá kokosová voda je i jedním z nejlepších elektrolytů, které se ve volné přírodě vyskytují.[3]

Růst

Související informace naleznete v článku: Kokosovník ořechoplodý

Kokosové ořechy rostou na vrcholku kokosové palmy zvané kokosovník ořechoplodý, která dává plody až po sedmi letech růstu. Jedná se až o třicet metrů vysoký strom, který se cíleně pěstuje déle než 3000 let. Původní výskyt tohoto stromu je neznámý,[1] jelikož kokosový ořech může vydržet plavat v moři až několik měsíců[3] a tedy se rozšířit po značném území. Na vrcholku pevné skořápky kokosu se nacházejí tři otvory, které mají specifickou funkci během růstu a klíčení semena. Dva slouží jako místa, kudy procházejí vyživovací cévní svazky do plodu. Během zrání plodu postupně zarůstají pevnou a tvrdou blánou. Třetí díra je kryta jen tenkou blánou, jelikož slouží pro prorážející klíček kokosu.[2]

Ekonomické aspekty

Použití

Potravinářství

Sušená dužnina z kokosu (zvaná též sušený kokos) se často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny jako jsou zákusky a dorty. V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. Kokos je zdrojem i kokosové mouky[2] a je základní potravinou pro velkou část světové populace.

Průmysl

Kosmetika

V kosmetice se dá používat v tělových mlécích , sprchových gelech někdy i ve vůních.

Reference

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Zeny.cz – Kokosový ořech
  2. 2,0 2,1 2,2 Ořechy na dlani: Kokos - Kokosovník ořechoplodý
  3. 3,0 3,1 Vitarian.cz – Kokosový ořech


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Kokosový ořech