Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Salát (pokrm)
Z Multimediaexpo.cz
Příprava salátů bývá časově nenáročná a podle základní myšlenky chystání salátových mís můžeme při troše vynalézavosti do jídla dodat všechny ingredience, které máme rádi. Ať do salátu zamícháme k zelenině cokoliv (např. syrové maso), budou všechny jeho složky lépe odbouratelné díky čerstvé syrové zelenině nebo ovoci, protože jídlo projde zažívacím traktem snáze.
Velmi praktickou a zdravou záležitostí našeho jídelníčku jsou bezesporu saláty. Většina salátů je považována za dietní pokrm, protože obsahuje málo kalorií a zasytí díky množství vody a vlákniny. Zelenina, která je hlavní surovinou pro přípravu salátů, obsahuje značné množství vitamínů, a proto je tento pokrm studené kuchyně považován za základ zdravé výživy.
Saláty chutnají velmi dobře s bílým či tmavým pečivem nebo toasty.
Obsah |
Základní druhy zeleninových salátů
- Šopský salát: Ze salátových okurek, rajčat, papriky, cibule; zálivka: olej, sůl, pepř, citron. Balkánský sýr přidáme nakonec.
- Celerový salát: Vařený celer, cibule, promícháme s jednoduchou majonézou. Nebo syrový celer nastrouháme, promícháme s majonézou či syrový celer nastrouháme s mrkví, tvrdým sýrem, cibulí, ochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónem a promícháme s majonézou. Celerový salát je vhodné osladit strouhaným nebo jemně pokrájeným jablkem.
- Cibulový salát: S olejovou zálivkou, petrželkou nebo pažitkou, paprikou nebo červenou řepou.
- Hlávkový salát: listy salátu natrháme a promícháme je s octovou nebo smetanovou zálivkou . Hotový salát můžeme před podáním polít rozškvařenou slaninou. Listy salátu můžeme zalít jen proslazeným kefírem.
- Kedlubnový salát: Syrové kedlubny nastrouháme a promícháme s majonézou, strouhaným sýrem a kouskem salámu.
- Ředkvičkový salát: Podobná příprava jako u kedlubnového salátu. Oba saláty osolíme, opepříme.
- Mrkvový salát: Mrkev promícháme s jednoduchou citrónovou nebo pomerančovou zálivkou s cukrem.
- Okurkový salát: S jednoduchou octovou zálivkou nebo se zálivkou z kysané smetany, s podmáslím. Přidáme nasekaný čerstvý kopr, špetku pepře nebo tlučeného kmínu.
- Paprikový salát s rajčaty s jemně sekanou cibulí a olejovou zálivkou
- Rajčatový salát s cibulí, tvrdým sýrem, salámem, vejcem. Sypeme slaným (balkánským nebo plísňovým) sýrem.
- Salát z bílého nebo červeného zelí s cibulkou a majonézovou nebo olejovou zálivkou.
- Salát z kysaného zelí s cibulí, lákem a octovou zálivkou. Je možné také zamíchat jen s majonézou.
Dresink
Historie dresinků sahá v evropských dějinách do Antiky, ale sójová omáčka, která patří Číňanům, je známá už téměř 5000 let. V dnešní době dresinky a omáčky na saláty koupíme ve všech obchodech s potravinami, takže pokud nechceme, nemusíme si s domácí výrobou dělat hlavu.K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný (například vinegretkový dresink) a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky. Vinegretkový dresink je jeden z nejjednodušších dresinků, který lehce uděláme z octa a oleje. Případně můžeme podle chuti přidat různé bylinky, jež jsou pro dresinky velice důležité, pro svou chuť, vůni i pro účinky na zdraví. Používají se čerstvé, protože jen tak mají nejvyšší obsah vitaminů. Nejčastěji se používá petržel, bazalka, pažitka a oregano.
Další součástí dresinku může být česnek. Dodá dresinkům pikantní chuť i vůni, stejně tak šalotka, křen nebo chilli. Další důležitou součástí salátových zálivek a dresinků je ocet. Používá se vinný - červený nebo bílý, a také balsamikový, který má svou specifickou a velice výraznou ovocnou chuť i vůni.
Základem většiny dresinků je majonéza. Dnes se vyrábí ve průmyslově z pasterovaných vajec, ale domácí majonéza obsahuje syrová vejce. Dietní náhradou za tučný dresink je jogurt nebo nízkotučná smetana.
Druhy dresinků
- Kečup: Přidává se do zálivek s kysanou smetanou, smetanovým sýrem a paprikou.
- Bazalka: Výborně chutná s rajčaty, ale jakékoliv drůbeží či vaječné saláty jí rozhodně nezkazíme.
- Sójová omáčka: Omáčka vyrobená ze sójových bobů pochází z Asie. Protože je velmi slaná, solíme saláty až nakonec a opatrně.
- Bílý jogurt: Používá se do zálivek, nejlépe na okurkový salát. Ředí se jím kysaná smetana nebo majonézové zálivky.
- Olej a ocet: Na našem trhu je k dostání několik druhů octů, z nichž nejčastější je vinný nebo kvasný lihový a také jablečný. V poslední době je velmi populární ocet balzamico, který je sice dražší, ale stačí ho jen velmi malé množství. Z olejů je na saláty nejvhodnější olivový, který můžeme ochutit čerstvými bylinkami. Prodává se i ochucený olej.
Nejednodušší druhy zálivek
V odměřeném množství vody rozpustíme cukr a sůl. Přidáme ocet nebo olej, dochutíme citrónem, případně vegetu a dobře protřepeme. Na saláty můžeme vytvořit zálivky z mléka či smetany. Cukr rozmícháme v mléku nebo ve smetaně, jogurtu či podmáslí a podle chuti přikyselíme. Na salát z čekanky, čínského zelí nebo papriky nalijeme zálivku z rajčatové šťávy, do které přidáme cukr, citrónovou šťávu, sůl a lžíci oleje.
Literatura
- Velká kniha salátů. Sabóvá K., Beníšek F. Vydalo GEN. ISBN 80-86681-58-0
- Zeleninové saláty. Dufek Oldřich. Vydalo Medica Publishing. ISBN 80-85936-53-4
Související články
Externí odkazy
- Apetit Online.cz - Prověřené recepty na saláty
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |