V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Thiamin

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 13. 7. 2010, 23:20; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Thiamin
Thiamin nitrát
Struktura triaminu
Thiamin pyrofosfát
Struktura thiaminu
Systematické jméno3-[4-amino-2-methyl-5-pyrimidinyl)methyl]-
-5-(2-hydro­xyethyl)-4-methylthiazoliniumchlorid
Registrační číslo CAS 59-43-8 (thiamin)
67-03-8 (thiamin hydrochlorid)
532-43-4 (thiamin nitrát)
Sumární vzorec C12H17N4 OS
Molární hmotnost 337,28 g/mol (thiamin hydrochlorid)
327,4 g/mol (thiamin nitrát)
Teplota tání248 °C
Teplota varu (rozklad)
Rozpustnost ve vodě 1:1

Thiamin neboli vitamín B1 je bílá nebo bezbarvá krystalická sloučenina. Je to ve vodě rozpustný vitamín.

Chemicky se thiamin skládá ze substituovaných jader thiazolu a pyrimidinu, které jsou spojené methylenovým můstkem. Je to silně hydrofilní sloučenina.

Obsah

Thiamin v potravě

Vitamín B1 je nutnou součástí výživy. V malém množství je přítomen v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bohatým zdrojem jsou neloupané obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, med a ořechy.

Doporučená denní dávka
věk (roky) thiamin [mg]
Kojenci 0,0-0,5 0,3
0,5-1,0 0,4
Děti 1-3 0,7
4-6 0,9
7-10 1,0
Muži 11-14 1,3
15-18 1,5
19-24 1,5
25-50 1,5
51+ 1,2
Ženy 11-14 1,1
15-18 1,1
19-24 1,1
25-50 1,1
50+ 1,0
Těhotné ženy 1,5
Kojící ženy 1,6

Údaje z Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Ccouncil–National Academy of Sciences, 1989


Při velké fyzické námaze a při stresu potřeba vitamínu B1 stoupá. Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále přítomen v potravě.

Pití kávy a velkého množství čaje snižuje množství vitamínu B1 v těle.

Role thiaminu v organismu

Thiamin je enzymem thiaminfosfotransferasou, který je přítomen v játrech a mozku, přeměněn na aktivní formu vitamínu B1 , thiamindifosfát. Thiamindifosfát je koenzym enzymových reakcí, při kterých je přemisťován aktivovaný aldehydový zbytek:

Oxidativní dekarboxylace jsou důležité v metabolismu sacharidů a aminokyselin, transketolázová reakce probíhá v pentózovém cyklu, ve kterém jsou syntetizovány redukční ekvivalenty NADPH a deoxyribosa a ribosa k syntéze nukleových kyselin.

Vitamín B1 působí příznivě na nervový systém a proti únavě. Zvýšený příjem se doporučuje při otravách nikotinem, arsenem nebo olovem.

Projevy nedostatku

Při nedostatku thiaminu dochází k omezení reakcí, které jsou závislé na thiamindifosfátu a k hromadění substrátů těchto reakcí (pyruvát, pentózy…).

Nedostatek v přijímané potravě se projevuje jako nemoc beri-beri. Nejprve se projevuje periferními myopatiemi, vyčerpaností, ztrátou chuti k jídlu. Později se příznaky stupňují, objevují se deprese, podrážděnost a zmatenost jako důsledek neurologických degenerativních změn, degenerace kardiovaskulárního systému a svalů, otoky. U chronických alkoholiků se nedostatek thiaminu často projeví jako Wernickeova encelopathie či Korsakovova psychóza.

V našich zeměpisných šířkách je nedostatek vitamínu B1 vzácný. Beri-beri je způsobena dlouhodobou konzumací potravy bohaté na sacharidy ale chudou na thiamin, jako je loupaná rýže, bílá mouka a rafinovaný cukr tvořící hlavní součást stravy.

Předávkování vitamínem B1

Vitamin B1 je rozpustný ve vodě a je vylučován močí. Předávkování je proto téměř vyloučeno, byly zaznamenány jen ojedinělé alergické reakce sensitivních lidí na ústní podání velkého množství tohoto vitamínu.


Vitamíny

    Rozpustné ve vodě:  B1B2B3B5B6B9B12CH (B7)
    Rozpustné v tucích:  ADEK